Wat is Sheesham Hout

Sheesham is een Indische hardhout met prachtige natuurlijke nerven. De fijne nerf en vlamtekeningen met wisselende kleurschakeringen zijn typische kenmerken van dit hout en zorgen voor een unieke warme uitstraling. Sheesham is een snelgroeiende en daarmee zeer duurzame loofhoutsoort. Ook sheesham is zeer ‘dicht’ hout en kan dus wel tegen een stootje.

Deze houtsoort komt veelvuldig voor in India en Brazilè. Het hout kenmerkt zich door de verschillende kleuren, van wit tot lichtbruin. Hoe ouder de boom is des te meer donkere delen zitten er in een plank. Hoe jonger de boom is des te meer wit er in een plank zit. Sheeshamhout is een hardhoutsoort vergelijkbaar met teak. Het is in tegenstelling tot teakhout minder geschikt voor buitengebruik. Zoals elk massief interieurmeubel is het niet geschikt als buitenhout en verdraagt het geen extreme temperatuur- en/of vochtigheid.

De meubels van KOK Meubelen / Goedkoopmeubelen.nl zijn ambachtelijk vervaardigd van tropisch sheesham hout, ook wel Indische palissander genoemd. Andere benamingen zijn Shisham en Rozenhout. De boom groeit langs rivieren in een relatief warme omgeving, maar is ook bestand tegen vorst. De sheesham boom is na 15 jaar volgroeid.

Herkomst Sheesham bomen

Sheesham hout komt uit plantages in Uttar Pradesh, Haryana en Punjab. Dit zijn (deel)staten in het noorden van India. Onze leverancier haalt het hout direct uit de bossen die in beheer zijn van de Indiase overheid. Bij elke vrachtwagen met hout levert de overheid een certificaat, als bewijs dat het hout daar vandaan komt. Voor elke boom die gekapt wordt, plant onze leverancier twee nieuwe bomen terug.

proces

Als de boom gekapt is, gaat hij naar een zagerij. Daarna wordt het hout in planken gesneden. De leverancier in Jaipur droogt het hout en maakt het vrij van termieten. Als het hout de juiste vochtigheidsgraad heeft, wordt het opgeslagen in een warenhuis. Timmerlieden maken het meubelstuk en schuren het hout. Daarna wordt het meubelstuk helemaal afgewerkt.

Dit hele proces wordt door managers gemonitord door het gebruik van Chain of Custody (controleketen). De kwaliteit wordt tijdens dit proces drie keer gecontroleerd.

Onze leveranciers maken de duurzame eco Sheesham meubels met de hand, dus de producten kunnen onderling iets van elkaar verschillen.

Hout heeft zo zijn eigen karakter en dat siert het ook. Hoe meer de jaren verstrijken. Hoe mooier het hout wordt. Het is levendig en warm en heeft zijn eigen tekening en structuur.Elk meubelstuk uit sheesham is uniek en het zijn de verschillende windbarsten, haarkloven, oneffenheden,… die het een apart karakter geven. Alle verwijzen zij naar de jarenlange groei en oorsprong. En juist deze kenmerken bepalen het karakter van deze unieke meubelstukken.

Aanbevelingen en onderhoud Sheesham hout en andere houtsoorten:

 1. Het is normaal dat het Sheesham hout licht krimpt of uitzet bij een wisselende temperatuur, maar vermijdt extreme temperaturen.
 2. Voorkom krimpen en/of uitzetten. Zorg dat de relatieve luchtvochtigheid in de woning zo constant mogelijk gehouden wordt en in elk geval tussen de 40% en 60% blijft. Plaats tijdens de wintermaanden een kom water in de nabijheid van het meubelstuk en /of hang waterreservoirs aan de radiatoren. Luchtvochtigheid en temperatuur kunnen ervoor zorgen dat het hout krimpt of uitzet en de vorm van het hout kan hol of bol komen te staan, doordat de lijmnaden gaan verschuiven.
 3. Plaats het Sheesham meubelstuk nooit te dicht bij een warmtebron, een afstand van 2 à 3 meter moet steeds in acht genomen worden.
 4. Om het Sheesham hout beter te beschermen is het aangeraden om het meubel regelmatig te behandelen. Gebruik voor onbehandeld Sheesham hout “teakfix”. Deze olie zal de originele kleur niet veranderen.
 5. Olie, was of vernis beschermen tegen vlekken en krassen en/of kunnen hiermee weggewerkt worden. Deze onderhoudsmiddelen zullen het Sheesham hout donkerder maken.
 6. Voorkom kringen in het Sheesham hout. Gebruik onderzetters
 7. Gemorste vloeistof z.s.m. opnemen met een droge doek. Veeg vloeistoffen onmiddellijk weg met een zachte, licht vochtige doek in de richting van de houtnerf.
 8. Vermijd direct zonlicht om uitzetten, krimpen, scheuren en vervagen van het Sheesham hout tegen te gaan.
 9. Algemeen geldt dat zachter hout gevoeliger is voor deuken en krassen. Hardhout zoals Sheesham daarentegen kan wel tegen een stootje!
 10. Op onbehandeld, enkel gebeitst en/of geboend Sheesham hout kunnen er gebruikssporen of vlekken ontstaan door water, warmte of koude.
 11. De negatieve gevolgen van deze fysische wetmatigheden kunnen voorkomen of toch minstens beperkt worden door het Sheesham hout een juiste en zorgvuldige verzorging te geven, zodat het beste uit het meubelstuk wordt gehaald en bewaard.
 12. Decoratie kan men het best regelmatig verschuiven zodat er geen kleurverschil ontstaat.
 13. Om druk te voorkomen op de verbindingen dient men het Sheesham meubelstuk waterpas te stellen.
 14. De deuren en laden kunnen best goed gesloten gehouden worden zodat het Sheesham hout minder snel kan gaan werken. Wanneer dit toch het geval is helpt in eerste instantie het invetten van de raakvlakken met vaseline of ander vet. Indien niet voldoende licht opschuren van de raakvlakken en terug aanbrengen van boenwas, olie of vernis.
 15. Onder warme elementen zoals koffietassen, potten, … moet men een onderzetter gebruiken om kringen te voorkomen. Ook voor het schrijven kan men best een onderlegger gebruiken om indrukken te voorkomen.
 16. Voor het afstoffen van het meubelstuk is het aangeraden af te stoffen met een zachte doek en dit in de richting van de nerven.
 17. Bijna alle Sheesham houten meubelen in onze collectie zijn ter bescherming behandeld met een PU transparante lak. Ondanks deze extra bescherming raden wij u aan bovenstaande punten in acht te nemen. Voorkomen is beter als genezen.
© 2012 - 2024 GOEDKOOPMEUBELEN.NL | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel